1. Državno prvenstvo v mešanih parih (mix doubles)

V soboto, 12. in nedeljo, 13. maja, je v avstrijskem Kitzbuhlu potekalo 1. državno prvenstvo v mešanih parih (mix doubles). Disciplino je kot popestritev športa uvedla Svetovna curling zveza (WCF) in je namenjena predvsem gledalcem. Tekme so krajše, atraktivnejše in vseskozi napete. Disciplina je še mlada, Svetovna curling zveza pa to različico curlinga promovira s ciljem, da se disciplina mix doublesi poleg moškega in ženskega curlinga uvrsti v program olimpijskih iger.

Mix doubles se igrajo po drugačnih pravilih od običajnega in uveljavljenega curlinga, saj tu ekipo sestavljata le dva igralca, moški in ženska. Podajanje in zacetni položaj kamnov je drugačen kot pri tradicionalnem curlingu. Vsaka ekipa v endu poda po 5 kamnov in sicer tako, da prvi igralec/igralka poda prvi in zadnji kamen, drugi igralec/igralka iz ekipe pa poda 2., 3. in 4. kamen. Kot pri običajnem curlingu, tudi tu ekipe kamne podajajo izmenično. Posebnost igre je tudi ta, da se na začetku vsakega enda postavita dva kamna na igrišče, igra (end) pa sevedno začne na že postavljene kamne in nikoli na praznem igrišču. Ekipa, ki prva poda kamen ima v posesti obrambni kamen (guard), ki se nahaja na centralni ćrti, nasprotna ekipa pa ima kamen takoj za gumbom (button).

Na slovenskem državnem prvenstvu v organizaciji CZS se je na tekmovanje prijavilo 8 ekip, ki so bile razdeljene v dve predtekmovalni skupni. V predtekmovanju je vsaka ekipa igrala z vsako in prvi dve iz vsake skupine sta se uvrstili v nadaljnje tekmovanje. Med prve štiri ekipe so se uvrstile tri ekipe iz CK Zaloga (Čulić/Jurinčič, Tišler/Pipan, Uršič/Kresnik) in ena mešana ekipa CK Emona/CK Ljubljana (Zelinka/Manček). Po razigravanju sta se v boj za 3. mesto uvrstili ekipi Čulić/Jurinčič in Zelinka/Manček, v finale pa sta napredovali ekipi Tišlar/Pipan in Uršič/Kresnik. Veliko presenečenje je pripravila ekipa Zelinka/Manček, ki je osvojila bron in ki se je kot neugodna za ekipo Čulić/Jurinčič izkazala ze v razigravanju, ko je z izjemno predstavo Urbana Zelinke in kančkom športne sreče zaprla vrata finala ekipi Svaka čast (Čulić/Jurinčič).

Finalna tekma je postregla z odlično igro in z izmenjavanjem v vodstvu, saj je ekipa Olimpija (Uršič/Kresnik) vodila že s 4:0, a je Canada Team Wannabe obrnila rezultat v 4:6. To ni zmedlo ekipe Olimpije, ki se je v zadnjem endu na hammer nasprotne ekipe vrnila s tremi točkami in tako z rezultatom 7:6 osvojila naslov državnih prvakov.

Vsi nastopajoči so bili po končanem tekmovanju nad disciplino Mix Doubles navdušeni, saj je izjemno atraktivna in vsak met postreže z izmenjevanjem kamnov v hiši. Posebno pohvalo iz strani najboljšega avstrijskega igralca curlinga Andreasa Unterbergerja so bili deležni tako organizatorji (tekmovalna komisija CZS) kot tudi igralci, saj so poleg odlične igre pokazali tudi poznavanje pravil, kar, kot pravi Andreas, celo v Astriji ni samoumevno.

Končni vrstni red:

1. OLIMPIJA Gašper Uršič / Anja Kresnik

2. CANADA TEAM WANNABE Tomas Tišler / Nadja Pipan

3. Urban Zelinka / Irena Manček

4. SVAKA ČAST Jure Čulič / Valentina Jurinčič

5. Gregor Verbinc / Mojca Plemenitaš

6. MI2 TEAM Marijan Kremžar / Maja Kremžar

7. GORIŠEK CURLING TEAM Mitja Gorišek / Simona Gorišek

8. MJ TEAM Jošt Lajovec / Maruša Gorišek

Izbor reprezentanc

Sočasno z državnim prvenstvom v mesanih parih je potekal tudi izbor reprezentance, kjer so nastopale po štiri najboljše ekipe iz moskega in tri iz zenskega državnega prvenstva. Po razburljivem finalu je moška reprezentanca ponovno postala ekipa Modeli (CK JEsenice), ki so po izjemno razburljivem finalu premagali državne prvake, ekipo Debelinars iz CK Zalog.
Med ženskami so vlogo favoritinj upravičile Lucky Ladies, ki so si tako zacelile rane iz državnega prvenstva, kjer so osvojile “le” tretje mesto. Še najbolj so se jim približale državne prvakinje, ekipa Ledolomilk iz CK Jesenice, a so se jim v ključnih trenutkih zatresle roke in tako so mesto na evropskem prvenstvu skupine C prepustile ekipi Lucky Ladies.

Končni rezultat izbora reprezentanc:

Moški

1. MODELI, CK JESENICE

2. DEBELINARS, CK ZALOG

3. SVIZCI, CK JESENICE

4. DEJGANOT, CK EMONA
Ženske
1. LUCKY LADIES, CK ZALOG

2. LEDOLOMILKE, CK JESENICE

3. REGE, CK LJUBLJANA

Gasper Ursic

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.