EJCC 2013 – Bojsi z odlično igro do dveh zmag, Nigellas presenetile Finke

Moška in ženska mladinska reprezentanca sta se v prvih dneh novega leta, natančneje od 2. do 9.1.2013, mudili na Evropskem Mladinskem Curling Izzivu (EJCC – European Junior Curling Challenge). Mladinska moška reprezentanca je z odlično igro premagala Anglijo z rezultatom 5:3 in Latvijo z 8:2, malo pa so bili prekratki, da bi kljub odlični igri premagali še Avstrjice, ki so bili boljši 6:4. V predtekmovalni skupini B so imeli za nasprotnike še Estonce in Nizozemce, ki pa so bili za Bojse žal premočni in so jih premagali z rezultatoma 6:1 in 12:4. S tem so naši mladinski reprezentantje v postavi: Gašper Uršič (kapetan), Jure Čulič (pod kapetan), Jošt Lajovec (drugi) in Lovro Kolbl (prvi) izpolnili cilj, ki so si ga zadali pred prvenstvom to je, več zmag kot prejšnje leto in pa boljša uvrstitev. Uvrstitev so Bojsi izdatno popravili saj so v konkurenci 13 držav tekmovanje končali na odličnem 7. mestu. Dodajmo tudi to, da so imeli med vsemi udeleženci na prvenstvu, tako med moškimi kot med ženskami, najboljši ustavkov izziv (DSC – bližanje kamna v house, ki pred vsako tekmo določi ekipo s hammerjem), ki je povprečno znašal neverjetnih 14 cm.

Skip Bojsov Gašper Uršič je komentiral: “Na prvenstvo smo odšli z jasnim ciljem, osvojiti več zmag kot lansko leto in izboljšati uvrstitev. Z odlično igro na zadnjih treh tekmah smo cilje izpolnili in se v Slovenijo vrnili dvignjenih glav. S takšnim pristopom, meti in taktičnimi dogovori lahko optimistično gledamo naprej v nadaljevanje sezone, ko je pred nami še veliko curling izzivov in tudi glavni cilj sezone, izbirni turnir za člansko reprezentanco. Sama organizacija turnirja je bila solidna, sklenili pa smo tudi veliko novih prijateljstev. Zahvalil bi se tudi podjetju ROCK in CZS, ki sta s svojim finančnim vložkom omogočila pot v Prago.”

Nigellas – ženska mladinska reprezentanca v postavi Brina Meze Petrić (kapetan), Lana Žnidarič (pod kapetan), Gaja Plazl (druga), Živa Žnidarič (prva) in Daša Debeljak (menjava) je dosegla svojo krstno zmago na mednarodnem nivoju proti Finkam. Izid tekme je bil 8:5. Zelo napeta je bila tudi zadnja tekma Slovenk proti Slovaški. V začetnih endih so Slovakinje vodile, vendar jim naše punce niso puščale prevelike razlike. Na sredini tekme so Slovenke rezultat izenačile in vodile do zadnjega enda. V odločilnem endu se je sreča nasmehnila Slovakinjam in tako so Slovenke izgubile tekmo samo za eno točko.

Igrale so tudi proti odlični nemški reprezentanci, s katero so se pomerile že pred enim mesecem na mladinskem turnirju v Garmisch-Partenkirchenu. Rezultat tekme na EJCC-u je bil že bolj tesen, kot pred mesecem dni, vendar so Nemke spet pokazale svojo veliko premoč. Ostali dve tekmi, proti Italiji in Estoniji so slovenska dekleta izgubila in se tako uvrstila na 10. mesto od 12. ekip v svoji skupini. Slovenske punce so s svojim znanjem neverjetno presenetile. Naj omenim, da igrajo šele 3 mesece in so tekmovale z ekipami, ki igrajo vsaj dve leti ali več. S svojim rezultatom so presegle svoje cilje in pričakovanja mnogih. V Pragi so si nabrale veliko izkušenj za prihodnja leta, ko bodo z trdim delom in mislimi usmerjenimi v curling morda že delale preglavice celo najboljšim.

Ker turnir šteje kot kvalifikacije za zadnjega evropskega udeleženca Svetovnega Mladinskega Prvenstva v Curlingu, ki bo potekalo v olimpijskem Sočiju, je prav, da omenimo tudi najboljše. V moški konkurenci si je še drugo leto zapored italijanska ekipa pod kapetanstvom Amosa Mosanerja zagotovila mesto v svetovni druščini. V finalu so premagali ekipo danske, odločitev pa je prišla prav z zadnjim metom, ko je Mosaner izvedel perfekten kontroliran tap-back in danski kamen spravil iz centra.

Če jim ni uspelo med moškimi, pa so pri puncah Danke deklasirale vso konkurenco in si tako zagotovile nastop v Rusiji. V zanimivem finalu so premagale presenečenje turnirja ekipo Madžarske in se tako v četrtem finalnem poizkusu le zavihtele do tako želenega svetovnega prvenstva. Danke so igrale pod kapetanstvom Sophie Risdal.

Več o EJCC 2013 in ostalih rezultatih pa si lahko preberete na naslednji povezavi: http://ejcc2013.curling.cz/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.