Led, kamni in prijaznji ljudje ali kako je biti slovenski curler v Kanadi

Tomas: Moja zgodba se je začela v Füssnu v Nemčiji leta 2011, kjer sem se udeležil tečaja »Ice Technician course«. Poklic se mi je zdel zanimiv in želel sem ga odkrivati dalje. Sledile so mladinske olimpijske igre v Innsbrucku januarja 2012, kjer sem spoznal Marka Shureka, svetovno priznanega »ice makerja« iz Kanade. Mark je bil v Innsbrucku odgovoren za led in hitro sem spoznal, da je led za curling veliko več kot zgolj zamrzovanje vode. Sledil je še turnir v Kitzbühelu, kjer sem pomagal lokalnemu ice makerju Andiju Unterbergerju pri izpeljavi spremembe hokej ledu v curling led.

Po tem turnirju sem na spletu zasledil možnost dela v Kanadi za mlade preko programa »International experience Canada«. Takoj sem kontaktiral Marka, ali morda pozna koga v Kanadi, ki bi bil pripravljen zaposliti neizkušenega, a zagnanega Slovenca, ki bi rad znal zamrzovati vodo po kanadsko. Mark je vprašal svojega asistenta na curling grand slamih Jona Walla iz Ottawe, ki mi je takoj ponudil službo za sezono 2012/2013 v Ottawa Curling Club, enem izmed najstarejših klubov v Kanadi. Začelo se je nabiranje dokumentov, potrdil, slik in vsega ostalega. da sem lahko zaprosil za delovno vizo. Številnim zapletom navkljub sem šestega septembra odletel proti Kanadi.

Ko mi je končno uspelo priti skozi carino, me je pričakal Jon, ki me je najprej odpeljal v trgovino z orodjem, nato pa naravnost v curling dvorano, kjer sva takoj začela delati. Po neprespani noči, 15ih urah letenja in kolovratenja po letališčih nad tem nisem bil preveč navdušen, ampak adrenalin me je ohranjal pokonci. Stal sem na ledu, kjer so svojo curling kariero začeli igralci kot so John Morris, Craig Savill, Brent Laing in ekipa Homan, ki bo letos zastopala Kanado na svetovnem prvenstvu v Latviji.

Po treh in pol napornih mesecih sem končno spet lahko govoril slovensko saj mi je božične in novoletne praznike polepšala Nadja, ki je prišla v Ottawo 23. decembra.

Nadja: Zanimivo, kakšna naključja se v živjenju spreobrnejo v nepozabno zgodbo. Maja 2012 sva kot »Team Canada wannabe« s Tomasom nastopila na državnem prvenstvu mešanih dvojic v Kitzbühelu, ne da bi se zavedala, da bova naslednjo sezono zares preživela v Kanadi in postala Team Slovenia – prva, ki bosta v Kanadi Slovenijo zastopala na svetovnem prvenstvu v curlingu sploh.

Po Tomasovem odhodu v Kanado in po končanem Evropskem prvenstvu skupine C v Erzurumu sem se z vso vnemo lotila zaključka diplomskega dela in le 4 dni po zagovoru diplome odletela na zahod v deželo curlinga. S Tomasom sva praznične dni preživela lahkotno in spoznavala sem Ottawo, mesto, kjer me je čakalo naslednjih 5 mesecev zimske avanture. Že nekaj dni po prihodu sem lahko obula curling čevlje in prvič preizkusila tisti pravi led … Čisti užitek!

Po novem letu, ko je v klubu znova bolj zaživelo, sem začela spoznavati veliko curling družino, ki se tedensko srečuje v najstarejšem curling klubu v Ottawi. Vsak dan v tednu je v klubu določena liga in ker ekipam pogosto manjka kakšen igralec, sem se vpisala v bazo menjav, da sem lahko aktivno sodelovala v vsaki izmed njih. Teden v klubu izgleda nekako tako: ob ponedeljkih zvečer je na sporedu odprta mešana liga za ekipe kakršne koli sestave, ob torkih zvečer igrajo ženske, ob sredah se odvija najmočnejša liga v klubu, imenovana »cash« liga, četrtki so rezervirani za moško ligo, petki za mešane pare, ob sobotah dopoldne pa je na sporedu še ena moška liga.

Poleg naštetega se na ledu dnevno odvijajo treningi v dopoldanskem času, liga učiteljev, začetniška liga ter številne druge aktivnosti, ko je led oddan v najem različnim šolam, podjetjem ali društvom. Svoje znanje curlinga sem kmalu začela prenašati na skupine, ki pridejo prvič preizkusit curling v sklopu šolskih športnih aktivnosti ali druženj v podjetjih.

Tomas in Nadja: Po »turističnem« januarju sva začela več časa namenjati curlingi. Aktivno sva začela igrati v ligah kot menjavi, izkoriščati čas, namenjen treningu, v prostem času pa sva si ogledala kakšno curling tekmo. Enkrat na teden igrava tudi curling v dvojicah in se tako privajava na drugačen stil igre. Najina nasprotnika sta Darlene in Paul Engelbrecht, ki sta bila kot seniorja leta 1997 prvaka Ontaria v mešanih parih. Kljub letom sta oba izredno vitalna in zelo dobra igralca, tako da so tekme vedno zelo napete do zadnjih metov. Izkušnje, ki si jih bova nabrala z igrah proti njima, nama bodo v Frederictonu zagotovo koristile.

Za ljubitelje curlinga je Kanada zares obljubljena dežela, saj se od decembra naprej skoraj vsak teden odvija kak turnir, ki ga prenašajo na televiziji. Tako sva gledala Provincialna prvenstva, »Canada Cup«, 3. Grand Slam in državna prvenstva – za ženske imenovano »Scotties Tournament of Hearts«, za moške pa »Tim Hortons Brier«. Oba sva vrhunski curling videla tudi v živo. Tomas je v novembru kot prostovoljec pomagal Marku Shureku na 2. Grand Slamu sezone – »Masters« v Brantfordu, kjer so igrale skoraj vse najboljše ekipe sveta, tako moške kot ženske, Nadja pa je videla finale ženskega državnega prvenstva, v katerem so zmagale igralke Ottawa Curling Cluba, ekipa Ontaria.

Pred nama je še zadnji mesec priprav na svetovno prvenstvo. Ta čas želiva kar najbolje izkoristiti in doseči cilj, ki sva si ga zastavila: želiva si zmagati vsaj na dveh tekmah. Reprezentance proti katerim igrava so: Avstralija, Avstrija, Češka, Danska, Francija, Japonska, Nova Zelandija, Srbija in ZDA. Prvenstvo se bo odvijalo med trinajstim in dvajsetim aprilom letos v Frederictonu, v provinci New Brunswick v Kanadi.

Ob tej priložnosti bi se rada zahvalila Ottawa Curling klubu z Dalal na čelu, ki nama omogoča priprave, podjetju Žlindra iz Ljubljane za donatorstvo, cimru Davidu za plemenito potezo in doniran denar, podjetju Balance Plus, ter vsem, ki so posredno ali neposredno soudeleženi v najini zgodbi.

Nadja in Tomas,
Ottawa, 15.3.2013

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.