Evropsko prvenstvo divizije C v curlingu – Ljubljana, april 2016

LEDENA DVORANA ZALOG, LJUBLJANA, 25.4. – 1.5. 2016

EVROPSKO PRVENSTVO V CURLINGU 2016 – skupina C bo prvi mednarodni curling dogodek v Ljubljani in tudi v Sloveniji. S tem prvenstvom se curling umešča med svetovne organizatorje curlinga. Prvenstva se udeležujejo ekipe skupine C tako v moški in ženski konkurenci.

Ljubljana bo ena redkih evropskih metropol, ki bo gostila Evropsko prvenstvu skupine C. Hkrati je tudi ena redkih organizatork, ki nima ledene površine namenjene samo curlingu. Prvenstvo torej ne bo le organizacijski pač pa tudi tehnični presežek evropskih prvenstev na tej ravni. Za pripravo ustreznega tekmovalnega ledu, ki je predpogoj za uspešno izvedeno prvenstvo in je hkrati tudi zahteva svetovne curling zveze, kot organizatorji potrebujemo teden dni trdega dela v ledeni dvorani. Za samo izvedbo prvenstva pa še dodaten teden oziroma 8 dni.

Prvenstvo pa ne bo organizirano zgolj skozi športno noto, saj je eden ciljev tudi promocija mesta Ljubljana. Ena glavnih značilnosti curlinga je prav njegov športni duh, sodelovanje in prijateljstvo med ekipami. Skozi ta pomembna načela curlinga bomo predstavili Ljubljano kot prijazno mesto, hkrati pa bomo obeležili tudi nagrado Evropske komisije, ko je v letu 2016 Ljubljana pod izredno zahtevnimi pogoji postala Zelena prestolnica Evrope.

Format tekmovanja je enak za vsa Evropska prvenstva C skupine. V prvem delu se odigrajo tekme v krožnem sistemu, kjer ekipe igrajo tekme vsaka z vsako. Najboljše se nato uvrstijo v drugi, finalni del po načelu olimpijskega sistema s polfinalom in finalom. Za izvedbo tekmovanja je povprečno potrebnih 7 do 9 dni, glede na število prijavljenih. Tekme se bodo igrale vsak dan na petih ali šestih stezah v štirih krogih, kar pomeni, da bo v povprečju odigranih med 20 in 24 tekem na dan, kar skupaj predstavlja skoraj 150 odigranih tekem v celotnem prvenstvu.

Curling se kot šport v Sloveniji šele uveljavlja, ravno to dejstvo pa prinaša našim bodočim sponzorjem in partnerjem unikatno priložnost promocije. V razširjenih in uveljavljenih športih je namreč interes za sponzorstva dokaj velik, sponzorstva so draga, posamezni sponzorji pa zaradi velikega števila znamk, ki se pojavljajo ob nekem športu težko izstopajo, ali morajo, da bi dosegla ustrezno vidnost, temu nameniti dodatna sredstva.

Topli štumfki in Mamuti zmagovalci izbornega mladinskega reprezentančnega turnirja v curlingu

Da bosta Slovenijo v letošnji sezoni na mladinskem nivoju zastopali ekipi Curling kluba Jesenice, se je vedelo že pred samim reprezentančnim izborom, saj se razen jeseniških ekip na izbor ni prijavila nobena druga ekipa.

Zmagovalni ekipi smo dobili ta vikend v Bratislavi, saj zaradi zagotavljanja kvalitete in verodostojnosti izbora vse kvalifikacijske turnirje slovenskih reprezentanc Slovenska curling zveza opravi na pravem curling ledu v tujini.

Pri dekletih sta se ekipi Top 4 in Topli štumfki pomerili na 2 zmagi, zmagovalke pa smo dobili šele v dodatni igri tretje izbirne tekme. To so postali Topli štumfki v sestavi Freia Verbinc, Lea Žemlja, Meta Šebat in skipinja Manca Bertoncelj (trener Mitja Resman).

Pri fantih so se na izbor prijavile tri ekipe – Mamuti, Polarni medvedi in Taped ducks. Fantje so v prvem delu odigrali krog med seboj, najboljši dve ekipi pa sta se uvrstili. Ker so v prvem delu vsa 3 moštva dosegla po eno zmago, je o obeh finalistih odločal Ustavkov izziv (angleško: Draw shot challenge). Tudi tu so bili naši mladinci izredno izenačeni, saj sta bila oba finalista za vsega 5 in 10 cm v povprečju boljša od izpadlih Taped ducksov.

Izenačenost vseh moštev na izboru se je znova pokazala v finalni igri, kjer so Mamuti Luka Prezelj, Noel Gregori, Aljaž Stopar in skip Štefan Sever (trenerka Eva Sever) šele v podaljšani igri premagali mlajše kolege, Polarne medvede.

Topli štumfki in Mamuti so si po zmagi na turnirju priborili tudi pravico nastopa na svetovnem mladinskem prvenstvu skupine B, ki bo med 3. in 10. januarjem 2016 v Lohji (Finska).

Kot zanimivost naj povemo še to, da so v vseh tekmah zmagale ekipe, ki so imele v prvih igrah prednost zadnjega kamna.

Rezultati:

Dekleta:

  1. tekma: Topli štumfki : Top 4 7:6
  2. tekma: Top 4 : Topli štumfki 9:0
  3. tekma: Topli štumfki : Top 4 7:4

 

Fantje:

Mamuti : Taped ducks 4:2

Polarni medvedi : Mamuti 9:0

Taped ducks : Polarni medvedi 6:2

 

Finale: Mamuti : Polarni medvedi 6:5

MOŠKA REPREZENTANCA OSVOJILA ZLATO KOLAJNO IN SE UVRSTILA NA EVROPSKO PRVENSTVO SKUPINE B!

Champery, 17. oktober 2015

Slovenska moška reprezentanca je v Champeryju na evropskem prvenstvu v curlingu v skupini C osvojila zlato kolajno in se prvič v zgodovini curlinga v Sloveniji uvrstila na evropsko prvenstvo skupine B!

Po včerajšnjem koncu rednega dela in zmagi s 7:5 proti Srbiji so si Slovenci zagotovili odlično drugo mesto in se neposredno uvrstili v finale evropskega prvenstva skupine C. Redni del so zaključili z desetimi odigranimi tekmami, zabeležili pa so kar 8 zmag in le dva poraza.

V finalu jih je čakala Slovaška, s katero so v rednem delu izgubili. Tokrat so pokazali izjemno igro, tekmo popolnoma nadzorovali in Slovakom niso dali možnosti za zmago. Slavili so z rezultatom 8:1 in tako postali zmagovalci evropskega prvenstva skupine C. S tem so se direktno uvrstili na evropsko prvenstvo skupine B.

Slovenija je premagala Slovaško v finalu evropskega prvenstva skupine C
Slovenija je premagala Slovaško v finalu evropskega prvenstva skupine C

Slovenska moška reprezentanca se je tako prvič v zgodovini Slovenije uvrstila v skupino B. Pred tem je napredovanje uspelo zgolj dekletom, ki so se tja uvrstile leta 2013, a se žal niso uspele obdržati v skupini B. Prav tako je katerakoli ekipa prvič v zgodovini osvojila zlato kolajno na evropskih prvenstvih.

Evropsko prvenstvo skupine B bo od 20. – 28. novembra v Esbjergu na Danskem. Hkrati bo potekalo tako evropsko prvenstvo najmočnejše skupine A kot skupine B.

V ženski kategorijI se dekleta žal niso uvrstila v končnico in so tekmovanje zaključila na končnem 6. mestu.

Današnji dosežek moške reprezentance je gotovo najboljši v zgodovini slovenskega curlinga. Za primerjavo lahko povemo, da ima Slovaška v svoji prestolnici dve dvorani s pravim curling ledom in vso potrebno opremo, curling pa igrajo že več kot 10 let. V Sloveniji smo s curlingom začeli 5 let nazaj, nimamo ustrezne ledene površine, na treninge na pravem ledu pa, ironično, hodimo prav v Slovaško prestolnico. Vsi naši igralci so prostovoljci, in si vse svoje treninge in prvenstva plačujejo sami.

SLOVENSKI REPREZENTANCI PO NAPREDOVANJE V EVROPSKO SKUPINO B

Champery, 12.-17. oktober 2015

 

Slovenski reprezentanci se odpravljata na Evropsko prvenstvo skupine C, ki ga letos gosti Švicarski Champery. Prvi dve mest na prvenstvu pomenita napredovanje reprezentance na Evropsko prvenstvo skupine B, ki bo novembra na Danskem.

 

V moški kategoriji Slovenijo zastopajo člani Curling kluba Zalog:

Vodja (tretji): Tomas Tišler

Četrti: Gašper Uršič

Drugi: Jure Čulić

Prvi: Jošt Lajovec

Trener: Gregor Verbinc

Slovenska moška reprezentanca

Pomerili se bodo z reprezentancami Andore, Belorusije, Bolgarije, Francije, Irske, Islandije, Luksemburga, Romunije, Srbije in Slovaške. Prva tekma jih čaka že v ponedeljek, 12. oktobra ob 16:30 proti Belorusiji.

Ista reprezentanca je Slovenijo zastopala že na lanskem evropskem prvenstvu skupine C na Nizozemskem, kjer so se zelo približali napredovanju v skupino B.

V ženski kategoriji nas bodo zastopale članice Curling kluba Ljubljana in Curling kluba Jesenice:

Vodja: Nina Kremžar

Tretja: Špela Bizjan

Druga: Gaja Plazl

Prva: Patricija Černe

Rezerva: Eva Sever

Slovenska ženska reprezentanca

Pomerile se bodo z Belorusijo, Hrvaško, Španijo, Francijo, Irsko, Romunijo in Slovaško. Prvo tekmo bodo igrale v torek, 13. oktobra ob 12. uri proti reprezentanci Irske.

Po skupinskem delu se najboljše štiri reprezentance uvrstijo v končnico. Prvi dve ekipi se pomerita med seboj, pri čemer je zmagovalec dvoboja avtomatsko uvrščen v skupino B, poraženec pa se za napredovanje pomeri z zmagovalcem dvoboja med tretje in četrte uvrščenim po rednem delu. Finalni obračuni bodo sledili v soboto, 17. oktobra.

 

Urnik tekem je objavljen na spodnji povezavi: http://www.worldcurling.org/ecc2015/c-division-schedule

SLOVENSKA MEŠANA CURLING REPREZENTANCA PRVIČ NA SVETOVNEM PRVENSTVU

Bern, Švica 12.-19.9.2015

Nova sezona curlinga se šele dobro začenja, Slovenija pa se že odpravlja na prvo mednarodno tekmovanje. Prvič v zgodovini se bo Slovenija pomerila na Svetovnem prvenstvu v curlingu mešanih moštev.
Svetovna curling zveza je namreč z letošnjo sezono prenehala z organizacijo Evropskega prvenstva mešanih moštev, kjer je bila Slovenija zadnjih nekaj let stalen udeleženec, ter razširila konkurenco ter tekmovanje preoblikovala v Svetovno prvenstvo mešanih moštev.

Tekmovanje bo potekalo v Bernu, na njem pa se bo pomerilo 36 reprezentanc s celega sveta. Slovenijo bo zastopala ekipa Curling kluba Ljubljana, aktualni državni prvaki v curlingu mešanih moštev:

Vodja: Lan Žagar
Tretja: Nina Kremžar
Drugi: Marko Harb
Prva: Špela Bizjan
Trener: Tomaž Toplak

Reprezentance so razdeljene v štiri skupine rednega dela. Slovenska reprezentanca bo igrala v skupini C, kjer se bo pomerila s Kitajsko, Češko, Anglijo, Kazahstanom, Novo Zelandijo, Poljsko, Rusijo in Švico. Prva tekma jih čaka v soboto, 12. septembra ob 16. uri proti Kitajski.

Na lanskem Evropskem prvenstvu so prvo mesto dosegli reprezentanti Švedske, ki tudi letos veljajo za favorite, čeprav je konkurenca močnejša, saj so se tekmovanju pridružile tudi neevropske velesile curlinga, kot so Kanada, Kitajska, ZDA in Japonska.

Razpored tekem, sestave ekip in podrobnejše informacije o prvenstvu si lahko preberete na uradni spletni strani: http://www.worldcurling.org/wmxcc2015

DRŽAVNI PRVAKI CK OLIMPIJA, PRVAKINJE PA CK JESENICE

Končalo se je že 6. Državno prvenstvo v curlingu. Po dveh letih smo tokrat dobili nove zmagovalce. Pokal se v moški kategoriji seli v CK Olimpija, v ženski pa na Jesenice.

V moški kategoriji je nastopalo 13 ekip s petih slovenskih klubov. Po rednem delu so se v polfinale uvrstile ekipe CK Ljubljana (Pingvini), CK Emona (Dejganot), CK Jesenice (Modeli) ter CK Olimpija (Butnskala). Naslov državnih prvakov je osvojila ekipa BUTNSKALA (CK Olimpija): Denis Stonič, David Stonič, Samo Čede, Rok Malovrh.

Končni vrstni red:

1. Butnskala (CK Olimpija), vodja Denis Stonič
2. Modeli (CK Jesenice), vodja Zvone Sever
3. Pingvini (CK Ljubljana), vodja Lan Žagar
4. Dejganot (CK Emona), vodja Urban Zelinka
5. Mamuti (CK Jesenice), vodja Štefan Sever
6. Žabci (CK Ljubljana), vodja Samo Bole
7. Svizci (CK Jesenice), vodja Gregor Prezelj
8. Sochi Komanda (CK Emona), vodja Gregor Rigler
9. Dr. Mudnik (CK Jesenice), vodja Matej Šmuc
10. Gold Team (CK Zalog), vodja Gregor Verbinc
11. Sweeperji (CK Ljubljana), vodja Miran Oset
12. Mond Team (CK Jesenice), vodja Urban Razinger
13. Državni prvaki (CK Olimpija), vodja David Čuk
14. Piramida (CK Piramida, Maribor).

V ženski kategoriji je nastopalo 5 ekip s treh curling klubov. V finalu sta se pomerili ekipi CK Jesenice (Ledolomilke) in CK Zalog (Tim Ajskrim), za tretje mesto pa dve ekipi CK Ljubljana (Old Punce in Ledene Kocke). Naslov državnih prvakinj je osvojila ekipa LEDOLOMILKE (CK Jesenice): Eva Sever, Nevenka Kolbl, Melisa Hatič, Alenka Omerzel in Helena Konobelj.

Končni vrstni red:

1. Ledolomilke (CK Jesenice), vodja Eva Sever
2. Tim Ajskrim (CK Zalog), vodja Maja Kremžar
3. Ledene Kocke (CK Ljubljana), vodja Maruša Gorišek
4. Old Punce (CK Ljubljana), vodja Irena Manček
5. TOP 4 (CK Jesenice), vodja Patricija Černe
6. PIRAMIDA (CK Piramida, Maribor)

DRŽAVNO PRVENSTVO 2015

VABILO

Curling zveza Slovenije od petka 17. aprila 2015 do nedelje 19. aprila 2015 organizira že 6. državno prvenstvo v curlingu.

Prvenstvo bo potekalo v Ledeni dvorani Zalog, Hladilniška pot 36, 1000 Ljubljana, potekalo pa bo tako v moški kot v ženski kategoriji.

V moški kategoriji se bo pomerilo 13 ekip iz 5 slovenskih klubov (CK Jesenice, CK Olimpija, CK Zalog, CK Ljubljana in CK Emona), v ženski kategoriji pa 5 ekip iz 3 klubov (CK Jesenice, CK Ljubljana, CK Zalog).

V četrtek in petek popoldan, ter skozi celotno soboto bodo potekale tekme rednega skupinskega dela, končnica pa bo v nedeljo, 19. aprila. Finalne tekme, ter tekme za tretje mesto se bodo odvijale v nedeljo ob 16:30.

11056068_301922206645190_8542730018627146077_n

Vljudno vabljeni,

JESENIČANI OSVOJILI NAJVEČ KOLAJN NA MLADINSKEM DP

MLADINSKO DRŽAVNO PRVENSTVO V CURLINGU

Ljubljana, Jesenice 14.-15.3.2015

Ta vikend je v ljubljanski dvorani Zalog in v jeseniški Podmežakli potekalo že 4. mladinsko državno prvenstvo v curlingu. Na njem so v ločenih kategorijah nastopali fantje in dekleta do dopolnjenega 21. leta starosti.

V moški kategoriji je nastopalo 6 ekip s štirih različnih klubov: CK Jesenice, CK Zalog, CK Ljubljana in CK Piramida.

Naslov državnih mladinskih prvakov so branili Mamuti, ki so Slovenijo letos zastopali tudi na mladinskih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo.

Po rednem delu, kjer so ekipe igrale vsaka z vsako so se v polfinalu pomerili Mamuti proti ekipi Polar Bears in Taped Ducks proti ekipi Gangsterji. Po polfinalnih tekmah sta sledila finale, ter tekma za tretje mesto. Končni dobitniki medalj so sledeči:

1. mesto: Taped Ducks (CK Jesenice, vodja: Blaž Kunsterle)
2. mesto: Mamuti (CK Jesenice, vodja: Štefan Sever)
3. mesto: Polar Bears (CK Jesenice, vodja: Urban Razinger)

V ženski kategoriji je nastopilo 6 ekip s 4 slovenskih klubov: CK Jesenice, CK Zalog, CK Ljubljana in CK Piramida. Naslov državnih mladinskih prvakinj so branile Ledene Kocke, prav tako mladinska reprezentanca v tej sezoni.

Po rednem delu so se v finalu pomerile Ledene Kocke z ekipo TOP4, za tretje mesto pa sta se borili ekipi team Vencelj Merc in Topli Štumfki.

Končni vrstni red dobitnic medalj je sledeč:

1. mesto: Ledene kocke (CK Ljubljana, vodja: Špela Bizjan)
2. mesto: TOP 4 (CK Jesenice, vodja: Nika Černe)
3. mesto: Team Vencelj Merc (CK Zalog, vodja: Bronja Vencelj Merc)

MLADINSKO DRŽAVNO PRVENSTVO V CURLINGU

Ljubljana, Jesenice 14.-15.3.2015

Ta vikend bo v ljubljanski dvorani Zalog in v jeseniški Podmežakli potekalo že 4. mladinsko državno prvenstvo v curlingu. Na njem v ločenih kategorijah nastopajo fantje in dekleta do dopolnjenega 21. leta starosti.

V moški kategoriji bo nastopalo 6 ekip s štirih različnih klubov:

Mamuti (CK Jesenice, vodja Štefan Sever)
Gangsterji (CK Zalog, vodja: Medard Verbinc)
Skeebeep (CK Piramida, vodja: Igor Purg)
Zmajčki (CK Ljubljana, vodja,: Gaber Bor Zelinka)
Polar Bears (CK Jesenice, vodja: Urban Razinger)
Taped Ducks (CK Jesenice, vodja: Blaž Kunsterle)

Naslov državnih mladinskih prvakov branijo Mamuti, ki so Slovenijo letos zastopali tudi na mladinskih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo.

V ženski kategoriji bodo nastopale 4 ekipe s 3 različnih klubov:

Ledene kocke (CK Ljubljana, vodja: Špela Bizjan)
TOP 4 (CK Jesenice, vodja: Nika Černe)
Team Vencelj Merc (CK Zalog, vodja: Bronja Vencelj Merc)
Topli Štumfki (CK Jesenice, vodja: Lea Žemlja)

Naslov državnih mladinskih prvakinj branijo Ledene Kocke, prav tako mladinska reprezentanca v tej sezoni.

Sprotne rezultate in vrstni red lahko spremljate na spodnji povezavi:

Mladinci: http://www.softpeelr.com/en/tournaments/166/rounds/866

Mladinke: http://www.softpeelr.com/en/tournaments/168/rounds/869