Zakaj začeti

ZAKAJ CURLING

Razlogov zakaj začeti s curlingom je ogromno. Curling predstavlja izvrsten način rekreacije, druženja in doseganja novih ciljev, ki si jih postavimo. Odličen je za tkanje novih prijateljskih vezi, odkrivanje svojih zmožnosti in sproščanje negativne energije.

Ali se pri curlingu zmatramo, je curling naporen šport?

Seveda. Čeprav morda curliing ni tako fizično naporen kot atletika, košarka,… je fizično kljub temu naporen. Med podajanjem kamnov, je igralec ves čas v poziciji, pri kateri mora vzdrževati ravnotežje predvsem s trebušnimi mišicami in mišicami v nogah. Med treningom odriva, se igralci tudi 2 uri zgolj odrivajo pri čemer uporabljajo večino mišic v telesu. Še bolj naporna stran curlinga, pa je pometanje. Kadar igralci močno pometajo celo dolžino steze, lahko srčni utrip naraste na podobno številko, kot pri sprintu na 100m. V tekmi z 10 igrami, pa lahko igralec pometa tudi do 48 krat. To pa je zadosten razlog za boleče mišice naslednji dan?

Ali je v curlingu še kaj več kot zgolj pometanje in podajanje kamnov?

Curling je seveda veliko več kot to. Igra je na prvi pogled seveda sestavljena zgolj iz pometanja in podajanja kamnov, ko pa pogledamo tekmo bliže, opazimo da se za vsako potezo skriva zelo premišljena taktika. Kam postaviti kamen, kako odreagirati na nasprotnikovo potezo, kakšen naj bo plan b, kako močno naj pometamo kamen, kdaj naj pometamo kamen,… Na vse to in še več morajo misliti igralci sami, in ne trener. Za taktiko je v prvi vrsti odgovoren vodja ekipe (skip), ki poteze igralcem tudi narekuje. Kmalu ugotovimo da je taktika curlinga vse prej kot enostavna.

Kaj je curling spirit?

Curling spirit ali športni duh curlinga, je dodana vrednost curlingu. Je tisto, kar dela ta šport še bolj zanimiv, tradicionalen in plemenit. Vsebuje veliko več kot zgolj fair play. To ne pomeni, da v curlingu ni tekmovalnosti. To pomeni, da je tekmovalnost izražena tako, da se trudiš za zmago, za svojo ekipo, in ne z namenom ponižati nasprotnika. Nasprotnik je tvoj nasprotnik zgolj na ledu, ko pridemo z ledu običajno sledi debata ob pijači, ne glede na to, katera ekipa zmaga. Curling spirit je lažje občutiti, kot opisati. Občuti pa se ga lahko že ob prvih stikih s tem športom, kjerkoli na svetu.

Je curling primeren za vse?

Čar curlinga je tudi v tem, da je primeren prav za vse ljudi, ne glede na spol, raso, starost, višino, težo, karakter, predhodne izkušnje s športom… Curling lahko poizkusi prav vsak. V državah, kjer je curling bolj razširjen, ga igrajo tudi igralci, starejši od 70 let. Vadbe curlinga so odvisne predvsem od posameznika in njegovih zmožnosti, vsak pa lahko zelo hitro napreduje. Z vsakim odrivom se počutiš bolj prepričan vase, v svoje zmožnosti in v prepričanje, da je cilj dosegljiv prav vsakemu, to pa je najboljša motivacija za napredovanje.

Želim poizkusiti, kaj rabim s seboj? Na koga se lahko obrnem?

Če želite poizkusiti s curlingom, nas lahko kontaktirate preko facebooka, na e-mail ali telefonsko številko navedeno med kontakti, najlažje pa je, da kar pridete v Ledeno dvorano Zalog v ponedeljek ob 20:00 S seboj ne rabite popolnoma ničesar, razen toplih športnih oblačil, dobre volje in malo zavzetosti :). Za vse ostale pripomočke je poskrbljeno. V dvorani so za izposojo na razpolago metle, in sliderji (posebni nastavki za čevlje, po katerih drsimo po ledeni površini), kamni pa so last klubov in na voljo vsem igralcem. Ob vašem prvem prihodu vas bodo igralci našega kluba z veseljem sprejeli in vam razložili in pokazali vse kar potrebujete za prve začetke curlinga. Prvi trije obiski so povsem brezplačni, brez obveznosti, če pa vam bo šport všeč, v kar ne dvomimo, se klubu lahko pridružite kadarkoli želite.

»Sem slišala, da se mu reče ŠAH NA LEDU?« - Nadja, 31 let»To je precej MLAD šport, ane?« - Živa, 19 let»Koliko jih pa IGRA, kdo pa ZMAGA?« - Polona, 26 let»A ti POMETAŠ, al MEČEŠ?« - Matic, 16 let»A TO je en prvih olimpijskih športov?« - Rudi, 56 let»Curling na INVALIDSKIH VOZIČKIH? Zanimivo!!!« - Sebastjan, 27 let»A je res pravilo, da zmagovalec ČASTI?« - David, 43 let»A zdaj bom pa lahko DEDKA na treninge vozil?« - Peter, 21 let»Kaj naj predlagam ŠEFU, da nas bo na curling peljal?« - Matjaž, 34 let

Kaj sploh je curling?

Curling je zimski olimpijski šport. Je moštvena igra, ki se igra na ledu, pri kateri igralci podajajo svoje kamne v hišo, na drugi strani ledene steze. Curling je najbolj prepoznaven po pometanju pred kamni, saj igralci s tem do določene mere nadzorujejo smer in dolžino kamnov.

Curling izhaja iz Škotske, njegovi začetki pa segajo v 16. stoletje. Danes je najbolj razširjen v skandinavskih državah ter v Kanadi. Od leta 1998 je curling tudi na rednem programu zimskih olimpijskih iger.

Curling je ekipni šport, ekipo pa sestavljajo 4 igralci. Vsak igralec ima določeno pozicijo. Prvi meče kamna št. 1 in 2, drugi meče 3. in 4. kamen, tretji meče kamna št. 5 in 6, zadnji, četrti pa meče 7. in 8. kamen. Vsaka ekipa ima vodjo, ki je med igro postavljen v hiši, katero igralci ciljajo, ter je zadolžen za vso taktiko, ter odloča katere mete naj soigralci izvedejo. Najpogosteje vodja meče zadnja dva kamna. Ostala dva igralca, ki v trenutku ne podajata kamnov in nista zadolžena za taktiko, pometata pred kamnom. Ocenjujeta njegovo hitrost ter jo s pometanjem nadzorujeta. Vsak kamen je torej skupno delo vseh članov ekipe. Zato je curling ekipni šport in je usklajeno delovanje vseh štirih igralcev izrednega pomena.

Osnove curlinga

Zaradi svoje specifične dinamike in izrazito taktičnega načina igranja, mu velikokrat pravijo tudi šah na ledu.

Zgodovina curlinga:

Curling izhaja iz Škotske, njegove prve omembe pa segajo nazaj v 16. stoletje. Na svojih slikah ga je prikazoval že Pieter Bruegel, flamski renesančni slikar, prvič pa je pisno omenjen leta 1540. Sprva so curling igrali na zaledenelih jezerih, ter si s tem krajšali čas v mrzlih zimskih dneh. Kamni so bili nepravilnih oblik, igralci pa nad njimi niso imeli posebne kontrole, zato so bili začetki curlinga bolj podobni igri na srečo. Najstarejši kamen za igranje curlinga so odkrili ob izsuševanju ribnika v bližini Stirlinga na Škotskem in ima vklesano letnico 1511.

Curling je začel organizirano delovati leta 1838, ko je bil ustanovljen Grand Caledonian Curling Club, katerega je kraljica leta 1843 povzdignila v Royal Caledonian Curling Club (RCCC), ter velja za materinski klub vsem ostalim zvezam curlinga na svetu. V 19. stoletju je Royal Caledonian Curling Club izdal prva pisana pravila curlinga, s katerimi je curling naredil velik korak v smeri profesionalnega športa. Iz Škotske se je šport, preko kolonij, hitro prenesel tudi v Severno Ameriko, predvsem Kanado, ter skandinavske države, kjer je tudi danes najbolj priljubljen in razširjen. Leta 1957 sta Kanada in Škotska prvič pripravili mednarodni turnir Scotch Cup, ki se je kmalu razširil tudi med druge države, danes pa je poznan kot moško svetovno prvenstvo v curlingu. Curling je bil na rednem sporedu Olimpijskih iger že leta 1924 v Chamonixu v Franciji. Z namenom večjega mednarodnega sodelovanja in spodbujanja razvoja curlinga, so 1965 Škotska, Kanada, Združene države Amerike, Norveška, Švedska in Švica ustanovile Mednarodno curling zvezo, ki danes deluje pod imenom Svetovna curling zveza. Zveza ima sedež v Perthu, na Škotskem ter prireja svetovna prvenstva, izobraževanja in skrbi za razvoj curlinga po svetu. Curling je od leta 1998 ponovno redna disciplina zimskih Olimpijskih iger od leta 2006 pa tudi paraolimpijskih iger. Vsako leto se odvijajo moško in žensko svetovno prvenstvo, mladinsko svetovno prvenstvo, prvenstva mešanih moštev in mešanih parov, prvenstva slepih in slabovidnih ter gluhih in naglušnih.

Curling je svojo pot v Sloveniji začel marca leta 2010 z ustanovitvijo Curling zveze Slovenije. Že po enem mesecu so zvezo tvorili trije klubi, Curling klub Ljubljana, Curling klub Jesenice in Curling klub Zalog, zveza pa je bila sprejeta tudi v Svetovno ter Evropsko curling zvezo. Junija istega leta je bila Curling zveza Slovenije sprejeta tudi v članstvo Olimpijskega komiteja Slovenije.

Eni izmed prvih slovenskih navdušencev nad curlingom na koseškem bajerju

Danes Curling zvezo Slovenije sestavlja 6 klubov: Curling klub Ljubljana, Curling klub Zalog, Curling klub Emona, Curling klub Jesenice, Curling klub Maribor in Curling klub Ruše, ter več kot 200 registriranih igralcev. Ustanovljeno je bilo tudi Curling društvo Ptuj, ustanavljajo pa se tudi drugi curling klubi. Ponašamo se lahko z organizacijo 4 državnih prvenstev v moški in ženski kategoriji, dvakrat smo uspešno izvedli Slovensko curling ligo, izvedli smo več državnih prvenstev v mladinski kategoriji, kategoriji mešanih moštev in mešanih dvojic, ki jih od prvega prvenstva organiziramo vsako leto. Prav tako naše barve na mednarodnih turnirjih in prvenstvih zastopajo tudi moška, ženska, mešana moštva in mešane dvojice, mladinska moška ter mladinska ženska reprezentanca. Pohvalimo se lahko z vsakoletnimi nastopi na evropskih prvenstvih skupine C, mladinskih evropskih prvenstvih, Univerzijadi 2011, letos prvič pa je slovenska curling reprezentanca mešanih dvojic nastopila tudi na svetovnem prvenstvu v Kanadi. Najbolj ponosni pa smo na bronasto medaljo članske moške reprezentance z evropskega prvenstva skupine C leta 2012 v Erzurumu.

Klubske ekipe se redno udeležujejo mednarodnih turnirjev v tujini, predvsem v Budimpešti, Bratislavi, Kitzbuehlu in drugje, kjer so tudi že dosegale visoke rezultate. Največji uspeh je dosegla ekipa iz CK Ljubljane, ki je leta 2011 osvojila 3. mesto na močnem mednarodnem turnirju v Budimpešti.

Vsako leto se veliko slovenskih športnikov udeležuje tudi usposabljanj in izobraževanj, ki jih prireja Svetovna curling zveza, udeležujejo se curling kampov za mladino in odrasle. Vsako leto se nekaj 10 nadebudnih slovenskih mladincev udeleži mladinskega campa v Füssnu, Nemčija, kjer se zbere 120 mladih igralcev curlinga iz celega sveta.

Težave curlinga v Sloveniji so predvsem v pogojih, saj morajo treningi potekati na hokejskem ledu, ki za igranje curlinga nikakor ni primeren. Najbližje dvorane s primernim ledom so v Budimpešti, v Bratislavi ter v Kitzbuehlu. Vendar, kjer je volja je tudi moč, in dosedanji rezultati so dokaz za to. V svetu curlinga Slovenijo poznajo kot eno najperspektivnejših in najbolj zagnanih novih članic svetovne curling zveze, naši dosežki in zagnanost pa kažejo na svetlo prihodnost curlinga v Sloveniji.

Potek igre in pravila:

Pri tekmi curlinga sodelujeta dve nasprotni ekipi, ki štejeta vsaka po 4 člane. Ekipi izmenično podajata kamne, pri čemer vsak igralec poda skupno dva kamna. Za igro torej potrebujemo 16 kamnov v dveh različnih barvah.

Igralci iz ene strani igralne steze, kjer je odrivnik, podajajo kamne na drugo stran, kjer je hiša, v kateri so narisani barvni krogi, podobni tarči. Podani kamen mora prečkati spustno črto pri hiši, da je v igri, v nasprotnem primeru se ga z igralne steze odstrani.

Igra kamnov poteka tako, da vodja izbere vrsto meta, katerega signalizira igralcu, ki podaja kamen. Ta se odrine iz odrivnika, pred spustno črto bližjo odrivniku izpusti kamen, nato pa igralca, ki sta zadolžena za pometanje, kamen spremljata in po potrebi pometata pred njim. Vodja ekipe iz hiše nadzoruje situacijo. Ko se kamen ustavi, je na vrsti nasprotna ekipa. Ekipa, ki ne meče vljudno čaka ob strani. Ko ekipi podata vsaka po osem kamnov, se preštejejo točke ter se igra zaključi ter se zamenja stran podajanja kamnov. Igro zmaga ekipa, ki ima kamen bližji sredini. Ekipa dobi toliko točk, kolikor kamnov ima bližje sredini kot nasprotna ekipa. Ena tekma je sestavljena iz osmih ali desetih iger. Zmaga ekipa, ki ima na koncu tekme večje skupno število točk.

Zaradi značilne taktike je curling velikokrat poimenovan tudi šah na ledu. Poznamo namreč 4 osnovne mete ter vsaj 4 različice vsakega od teh metov, vodja pa mora predvidevati tudi več potez vnaprej in temu prilagajati taktiko.

Oprema pri curlingu:

Kot vsak šport ima tudi curling specifično opremo, ki omogoča igranje curlinga. Curling se igra na ledeni stezi, dolgi 45,7m in široki 5m. Na vsaki strani steze so narisani krogi, ki predstavljajo tarčo, v katero igralci bližajo svoje kamne. Osnovna stvar, ki jo torej potrebujemo za igranje curlinga so kamni.

Kamni so visoki približno 12 centimetrov ter tehtajo okoli 20 kilogramov. Narejeni so iz škotskega granita, ki ga pridobivajo izključno iz otoka Ailsa Craig. Na vrhu kamna je pritrjen plastičen ročaj, za katerega igralci držijo med podajanjem kamna. Posebnost teh kamnov je, da drsijo na okroglem robu, ki je velik vsega 2 milimetra. Ostala površina kamna se ledu sploh ne dotika. Kamni so oštevilčeni, na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah pa imajo vgrajene tudi senzorje, ki preprečujejo prekrške prepoznega spusta kamna. Kamni so last curling zvez ali klubov, za igro pa jih potrebujemo 16.

Kako so izdelani curling kamni?

Za drsenje po ledeni površini potrebujejo igralci tudi posebne čevlje, ki imajo na enem podplatu pritrjen teflon. Teflon je pritrjen na čevlju, s katerim igralec drsi po ledu. Ta omogoča lažje drsenje ter pravilno izvedbo tehnike ob podajanju kamna.

Pred kamni igralci pometajo s posebnimi metlami. V preteklosti so bile to sirkove metle, danes pa so metle narejene posebej za curling. Imajo lesen, kovinski ali karbonski ročaj, glava metle pa je prevlečena s posebno tkanino. Razvoj curlinga se pozna tudi v razvoju opreme. Samo od zadnjih olimpijskih iger do danes, se je zasnova metle precej spremenila, kar pripomore k večji učinkovitosti pometanja.

Curling in pometanje

Poleg osnovne opreme igralci velikokrat potrebujejo tudi štoparico, za pomoč pri ocenjevanju hitrosti kamna ter rokavice za boljši oprijem pri pometanju. Tako čevlji, kot tudi metle ter ostali pripomočki so last posameznega igralca. Tisti, ki bi želeli curling preskusiti, pa imajo opremo na izposojo v curling klubih.

Olimpijske igre, curling kot olimpijski šport:

Curling se je kot olimpijski šport uveljavil že leta 1924 v Chamonixu. Kot demonstracijska disciplina je bil prisoten leta 1938 v Lake Placidu. Leta 1992 je Mednarodni olimpijski komite potrdil, da bo curling uvrščen na seznam zimskih olimpijskih športov leta 2002, vendar je obstajala možnost, da se pojavi že na Olimpijskih igrah 1998. To se je, na prošnjo olimpijskega komiteja japonske, ki je organiziral olimpijske igre leta 1998 v Naganu tudi uresničilo. Od tega leta dalje je curling uvrščen na seznam zimskih olimpijskih športov.

Na Olimpijskih igrah nastopa po 10 reprezentanc v ženski in moški kategoriji, ki se na olimpijske igre uvrstijo glede na rezultate s svetovnih prvenstev treh let pred olimpijskimi igrami. Vsak nastop na svetovnem prvenstvu prinaša točko, višja uvrstitev pa prinese več točk. Po tem točkovanju se izbere 7 najboljših, ki se avtomatsko uvrstijo na Olimpijske igre, poleg gostitelja. Ostale reprezentance, z vsaj eno točko s svetovnih prvenstev, se za zadnji dve prosti mesti pomerijo v kvalifikacijah.

Na preteklih Olimpijskih igrah je v moški kategoriji največkrat olimpijsko zlato odnesla Kanada, sledita ji Švica in Norveška. V ženski kategoriji imata največ zlatih kolajn, po dve, reprezentanci Švedske in Kanade. Naslednje Olimpijske igre, na katerih bomo lahko spremljali curling, se bodo odvijale 2014 v Sochiju v Rusiji.

Curling na invalidskih vozičkih:

Curling ni samo olimpijski, pač pa tudi paraolimpijski šport. Igrajo ga lahko igralci na invalidskih vozičkih. Pravila igre so enaka, razlika je le v podajanju kamnov. Igralci si pomagajo s posebno palico, s katero podajajo kamne, postavljeni pa so tudi nekoliko bliže hiši, katero ciljajo. Razlika je tudi v tem, da ni pometanja. Posebnost curlinga na invalidskih vozičkih je tudi ta, da mora biti v ekipi tekmovalec nasprotnega spola.

Curling se je na paraolimpijskih igrah pojavil dvakrat, leta 2006 ter 2010. Obakrat je zlato kolajno osvojila reprezentanca Kanade.

Svetovna curling zveza organizira svetovna prvenstva v curlingu na invalidskih vozičkih od leta 2002, največkrat pa je naslov svetovnega prvaka domov odnesla reprezentanca Kanade.

Tekma Slovenija:Italija

Curling spirit:

Duh curlinga, ali curling spirit, je specifičen izraz, ki opisuje odnos in spoštovanje, ki ga igralci curlinga izražajo do soigralcev, nasprotnikov ter do športa samega. Izraz najbolje opiše trditev, da igralec curlinga raje izgubi, kot da bi zmagal na nepošten način. Športni duh curlinga predstavljajo pravila, ki niso zapisana, vendar so spoštovana s strani vseh igralcev, profesionalnih in amaterskih. Igralci curlinga nikoli ne poskušajo zmagati, ali pridobiti kakršne koli prednost na nedovoljen način, z goljufijo ali zavajanjem nasprotnika. Če igralec ugotovi, da je prekršil kakšno pravilo, bo prav on tisti, ki bo na to prvi opozoril. Cilj curlinga je prikazati svoje sposobnosti in znanje, sodelovati in igrati odlično igro. Cilj nikoli ni zmagati za vsako ceno. Duh curlinga je najvišja oblika fair playa v športu. Pomemben je tako na profesionalnem nivoju, na svetovnih prvenstvih in Olimpijskih igrah, kot tudi na prijateljskih turnirjih. Curling spirit se kaže v športnem navijanju, v čestitanju nasprotnikom za dobro potezo, v športnem obnašanju in ne nazadnje tudi v nenapisanem pravilu, da zmagovalec plača pijačo poražencu. Prav curling spirit je tisti, ki daje športu to izrazito plemenitost, ter ga loči od vseh ostalih športov.

Curling kot šport za celo življenje:

Curling kot šport je primeren prav za vse, saj lahko intenzivnost igranja prilagajamo starosti, znanju in pripravljenosti. S curlingom se lahko otroci spoznavajo že od zgodnjih let, saj obstaja veliko različnih dinamičnih iger in vaj, ki jih počasi skozi zabavo pripeljejo do prave igre. Curling je za otroke in mladostnike zaradi svojih specifik odlična platforma za celo vrsto sporočil: poteka v zahtevnih razmerah, od igralcev zahteva izjemno natančnost, sposobnost predvidevanja, strateški pristop in usklajeno timsko delo. Ključna lastnost in vrednota tega športa je etika, kar je v današnjih časih še posebej aktualno. Zato je igranje curlinga mogoče navezati na sporočila, s katerimi se mladim predstavi odličen vzor in pozitivne vrednote, ki jih nato spremljajo še celo življenje. Poleg naštetega s curlingom otroci in mladostniki razvijajo predvsem spretnosti ravnotežja, koordinacije gibov, raztegljivosti in vzdržljivosti.

Prav tako nikoli ni prepozno za curling. Intenzivnost igre lahko prilagajamo, vsekakor pa je odlična rekreacija in zabava tudi za starejše. Najstarejši igralec curlinga v Kanadi šteje kar 102 leti. Curling ponuja na športen področju izzive tudi v zrelih letih tudi. Scott Baird, ZDA, je najstarejši nosilec olimpijske medalje na zimskih olimpijskih igrah. Pri svojih 54 letih je na olimpijskih igrah v Torinu leta 2006 osvojil bronasto medaljo.

Curling lahko igramo v različnih oblikah. Zaradi specifike tega športa, lahko na vsakem koraku napredujemo, vse pa je odvisno zgolj od nas, naše motivacije in želje po napredovanju. Curling lahko igramo v prostem času kot družabno aktivnost, lahko pa se v curling usmerimo kot v katerikoli drug šport in stremimo k najvišjim dosežkom na svetovni ravni. Curling je brez dvoma lahko vaš spremljevalec skozi vse življenjsko obdobje.

Podjetja

Curling podjetjem v Sloveniji ponujamo na dveh ravneh.

Športni dan. Je osnovni program. Odlično sprostitev za zaposlene ali manjše skupine, kjer  na zabaven način spoznavate nov olimpijski šport v Sloveniji, se učite njegovih osnovnih prvin in sodelujete v krajšem tekmovalnem programu.

Team building. Curling je namreč zaradi svojih specifik odlična platforma za celo vrsto sporočil: poteka v zahtevnih razmerah, od igralcev zahteva izjemno natančnost, sposobnost predvidevanja, strateški pristop in usklajeno timsko delo. Ravno v zadnjem delu bodo vaši zaposleni spoznavali, kako pomembno je dobro sodelovanje ekipe za uspeh.

Podjetja in curling na Norveškem

Sponzorstvo. Curling se, kot rekreativni in profesionalni šport šele uveljavlja, ravno to dejstvo pa prinaša našim bodočim sponzorjem in partnerjem unikatno priložnost promocije. V razširjenih in uveljavljenih športih je namreč interes za sponzorstva dokaj velik, sponzorstva so draga, posamezni sponzorji pa zaradi velikega števila znamk, ki se pojavljajo ob nekem športu težko izstopajo, ali pa morajo, da bi dosegla ustrezno vidnost, temu nameniti dodatna sredstva.
V curlingu je prostor še nezaseden, zato boste tisti, ki se nas boste odločili podpreti med prvimi, nagrajeni z visoko stopnjo vidnosti in prepoznavnosti svojih znamk. Ključna lastnost in vrednota tega športa je etika, kar je v današnjih časih še posebej aktualno. Zato je mogoče sponzorstvo curlinga navezati na sporočila, s katerimi se od konkurence lahko razlikuje tudi vaše podjetje.